82. szám | (2009 Nyár)

Mostani számunk két nagyobb blokkja összefügg egymással: egybekapcsolja őket az „osztály és/vagy etnosz" kérdésfelvetése. A tudományos elmélet terén ismét előtérbe került az etnikum (etnicitás, etnikai stb.) fogalma, ami eredetileg olyan ősi közösséget jelöl, amelyet (valós vagy fiktív) vérségi kötelékek kapcsoltak egybe. A fogalom használatának újabb elterjedése a globális folyamatokkal szembeni lokális, nemzeti-nemzetiségi ellenállás leírásával függ össze. Valójában ami újjászületett, az csupán az etnikai tudat mint a ,,rossz antiglobalizmus" ideológiai megjelenése. Ez elválaszthatatlan attól a fejleménytől, hogy a rendszerváltozást követően a marxista osztályelmélet a kelet-európai főáramú tudományos beszédből teljesen kiszorult. Összeállításunk empirikus történeti-szociológiai vizsgálódások keretében ábrázolja az osztályfogalom napjainkban is igaz érvényességét, megmutatva, hogy mennyiben segíti a '89 utáni kelet-európai kordiagnózist, ha a rendszerváltás gazdasági-politikai következményeit az etnikum és az osztálykategóriák dinamikus viszonyában ragadjuk meg.

Másik témánk az Izrael és a palesztin Hamasz között a Gázai-övezetben lezajlott háború. A képzeletbeli asztal körül az események különböző – történeti, geopolitikai, nemzetközi jogi, társadalomlélektani stb. – értelmezései jelennek meg. Az igazi probléma a Közel-Keleten nem (sem) a „civilizációs" vagy „etnikai" szembenállásban rejlik, hanem abban, hogy a szűkebb s tágabb térség nagy- és középhatalmi konfliktusai az ellentéteket – a tőkefelhalmozás végtelennek látszó folyamataiban – a maguk képmására formálják, és saját érdekeik eszközeivé teszik.

 

Tartalomjegyzék
 1. Kovács-Eichner György : A gázai háború, az izraeli társadalom és a közel-keleti fejlemények
 2. Paragi Beáta : „Az út a fontos nem a cél”
 3. Valki László : Gáza: nemzetközi jogi kérdések
 4. Lugosi Győző : Ariel Saron hosszú árnyéka
 5. Kacper Poblocki : Merre tovább antropológia, nemzetállamok nélkül?
 6. Don Kalb : Beszélgetések egy lengyel populistával: globalizáció, osztály és „átmenet” – emberközelből
 7. Theodora Vetta : Újjáéledt nacionalizmus versus európai demokrácia. Az „osztály” haszna az „identitásproblémák” megértésében a mai Szerbiában
 8. Florin Faje : Együtt és mégis külön. Osztály és etnikai identitás a kolozsvári focidrukkerek körében
 9. Krausz Tamás : A magyarországi futball-kultúra pusztulásáról
 10. Juhász Gergő : Angol fociüzlet
 11. Szabó Kornél : Miért nem üzlet az Egyesült Államokban az európai futball?
 12. Mitrovits Miklós : A futball Kelet-Európában
 13. Pajor-Gyulai László : Sajtó és foci
 14. Ch. Gáll András : Büdzséfoldozgatás magyar módra
 15. Lewis H. Siegelbaum : A Don-medencei bányászmegmozdulások a késői Szovjetunióban – történeti perspektívából
 16. Tütő László : Eurafrika az eurafrikaiaké?
 17. Juhász János : Sir John Hicks Nobel-díjas esete a kamattal