Király Jenő: A mai film szimbolikája

MEGJELENT!

Az Eszmélet Alapítvány gondozásában megjelent Király Jenő új könyve A mai film szimbolikája. Kapható az Írók Boltjában, a Líra könyvhálózatában (többek közt Budapesten a Fókusz Könyváruházban és a Múzeum körúti Líra Könyvesboltban, Bonyhádon, Debrecenben, Dunakeszin, Miskolcon, Pécsen, Siófokon, Szegeden, Szentendrén, Szombathelyen), a Librinél, Bookline-on, az ELTE Eötvös-pontokon (BTK, PPK, Lágymányosi campus, ÁJK), az ELTE BTK jegyzetboltban, az Atlantisz Könyvszigetben, a Budapesti Teleki Tékánál, a KELLO Könyvtárellátóban, Romániából a Dávid Könyvkereskedésen keresztül rendelhető (RON-ban fizetve). A könyv megrendelhető közvetlenül a kiadónál.

A könyv elektronikus formában (pdf) megvásárolható itt (30 Euro): https://www.ceeol.com/search/book-detail?id=562390

Többek közt a következő helyeken lévő könyvtárakban olvasható a könyv: ELTE BTK; ELTE TáTK; ELTE Egyetemi Könyvtár; SZFE; Corvinus – Egyetemi Könyvtár; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; Magyar Nemzeti Filmarchívum; Színháztudományi Intézet; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár; Debreceni Egyetem – Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár; Eszterházy Károly Egyetem – Tittel Pál Központi Könyvtár (Eger); Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum; Pázmány Péter Katolikus Egyetem – BTK és TTK Könyvtára (Piliscsaba); Pécsi Tudományegyetem – Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont; Szegedi Tudományegyetem – Klebelsberg Kuno Könyvtár; Babeş-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár / Cluj-Napoca) – Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár; Partium Keresztény Egyetem (Nagyvárad / Oradea); Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Csíkszereda / Miercurea Ciuc, Kolozsvár / Cluj-Napoca, Marosvásárhely / Târgu Mureş); dunaújvárosi József Attila Könyvtár; hatvani Ady Endre Könyvtár; kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár; kecskeméti Katona József Könyvtár; nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár; pápai Jókai Mór Városi Könyvtár; soproni Széchenyi István Városi Könyvtár; szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár; szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár; szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár; székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár; szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár.

kiraly_jeno_a_mai_film_szimbolikaja_borito

A könyv adatai:

Király Jenő: A mai film szimbolikája, Eszmélet Alapítvány, Budapest, 2017.
Válogatta és szerkesztette: Balogh Gyöngyi
Szakmailag lektorálta és az utószót írta: Varga Anna
ISBN: 978-615-80581-1-7
Megjelenés: 2017. április 20.
Terjedelem: 660 oldal
Kötés: cérnafűzött, keménytáblás
Formátum: 165 x 235 mm – B/5
Súly: 1170 gr
Ár: 4400 Ft

Ajánló:

A Balázs Béla- és Hauser Arnold díjas szerző új könyve – A mai film szimbolikája – azt kutatja, hogy korunk emberének lelki és társadalmi problémái miként jelennek meg általában a kor tipikus és különösképpen a legújabb idők jelentős, reprezentatív filmjeiben. A filmek gyakran a társadalomtudományokat megelőző érzékenységgel mutatják be a lelki hidegség és közöny, a szellemi cinizmus, az önimádat és a szenvedélybetegségek elhatalmasodását, a nemi szerepek bomlását, a házasság válságát, a gyermekkor eltorzulását és az ennek nyomában járó általános infantilizációt, a konkurencia elvadulását és a korrupció elhatalmasodását, a társadalmakon belüli és a társadalmak közötti kiéleződő viszonyokat, az életszínvonal különbségeinek abszurddá és elviselhetetlenné válását. A szerző könyve a mai turbókapitalizmus kártékonyságának előrejelzéseit már a némafilmben kimutatja, de a végeredmény, az emberiesség összeomlása jellemzésére összpontosít, melyet a könyv első részének döntő fejezetében, a Saul fia című film vizsgálata során összegez.

Részletesen elemzi azokat a kimagasló filmeket, melyek nagy ugrásokat jelentettek a mai stílus és élményvilág felé, így Hitchcock Psychoját, melynek történeti jelentősége, hogy a fenséget leváltja benne az iszonyat, s a melodrámát a thriller. Kiemelten tanulmányozza Pasolini Salo – Sodoma 120 napja című filmjét is, mely a szerelem nyers szexualitás általi leváltását mutatja be. Verhoeven filmjei elbúcsúztatják a klasszikus hősiesség-és boldogságmitológiát. Ezúttal a szerző részletesen elemzi a korábbi könyveiben is minduntalan emlegetett Turks Fruit című filmet, mint az utolsó jelentős tragikus románcot. Végső áttekintésben kibontakozik a boldogságmitológia leváltása az iszonyat és kéj mitológiája által, mely a XX. század második felében zajlott le.

A könyv egyik meglepő konklúziója, hogy a mai filmmitológia, különösképpen az amerikai film, egyrészt nyílt vagy rejtett módon túlpolitizált, másrészt gyorsuló módon militarizálódik.

Miután az utóbbi fél évszázadban a filmelemzés a retorikai formák és a műfajok osztályozására összpontosított, s ezáltal a filmiskolák belproblémájává vált, a szerző a freudi „álomfejtés” nyomán bevezeti a „filmfejtés” fogalmát. Az utóbbi feladata, hogy az auteur-elmélet által rekonstruált szerzői világképen és stílusvariánsokon túl a filmek tudattalan mélystruktúráit is feltárja, s a film értelmét a nézőnek átadott szellemi életlendületként kutassa, melynek legfontosabb része az, amiben a film „több önmagánál”, s ezzel bennünket is hozzásegít túllendülni megmerevedett vagy előírt meghatározottságainkon. Ezáltal újra a műalkotás katartikus (vagy terápiás) hatása kerül az esztétika érdeklődésének középpontjába.

A könyv utolsó része összehasonlítja a hanyatlás remélhetőleg átmeneti korának hisztérikus tömegfilmjét és skizoid művészfilmjét a „papák” mozijával, amelyet annak idején az „új hullám” elbúcsúztatott, és amelyet  érdemes újra felfedezni.

Részlet a könyvből

A mai film szimbolikájában, ahogy a sorozat előző köteteiben is, sok filmelemzés található, pl. az Alien filmekről, mivel a legújabb darab most került a mozikba, itt olvasható részlet az Alien 3. elemzéséről.

A könyv tartalomjegyzéke itt olvasható.

A szerzőről:

Király Jenőről konferenciát tartottak az ELTE BTK-n 2013-ban, majd a Metropolis egyik száma róla szólt:
http://metropolis.org.hu/?pid=16&aid=495

A szerzőről itt olvasható:

Varga Anna: Kiadói utószó A film szimbolikájához
III/2: A film szimbolikája – A kalandfilm formái, 569-610 oldal
http://mek.oszk.hu/14800/14809/index.phtml

Varga Anna: Utószó
A mai film szimbolikája, 605-640 oldal (itt olvasható)

A könyv ennek a sorozatnak a folytatása:

kiraly_jeno_a_(mai)_film_szimbolikaja_9_kotet

 

Király Jenő: A film szimbolikája, 1-8. kötet, Kaposvári Egyetem Művészeti Kar Mozgóképkultúra Tanszék – Magyar Televízió Zrt., Kaposvár – Budapest, 2010, 2011.

Király Jenő 2008-2013 között a Kaposvári Egyetemen volt tudományos munkatárs, 2010-ben a Művészeti Kar Mozgóképkultúra Tanszéke megjelentette A film szimbolikája első hat kötetét, majd 2011-ben a további két kötetet. Természetesen a feldolgozásra került anyag évtizedek tapasztalatát hordozza, ugyanakkor teljesen új mű született, mely nem a korábbi előadások közreadása vagy a korábbi művekhez készített jegyzetanyag publikálása, hanem a szerző által korábban felvetett problémakörök továbbgondolása szintén a szerző által. Ebben segítségére volt a nyolc kötetnél Balogh Gyöngyi, aki válogatta és szerkesztette az anyagot és Varga Anna, aki szakmailag lektorálta és az utószót írta.

A film szimbolikája az Országos Széchényi Könyvtár honlapján ingyenesen olvasható és letölthető.

I/1 és I/2: A film szimbolikája – A filmkultúra filozófiája és a filmalkotás szemiotikai esztétikája (ISBN: 978-963-9821-18-7, Terjedelem: 434 oldal és ISBN: 978-963-9821-19-4, Terjedelem: 368 oldal):
http://mek.oszk.hu/14800/14807/index.phtml

II/1 és II/2: A film szimbolikája – A fantasztikus film formái (ISBN: 978-963-9821-20-0, Terjedelem: 479 oldal és ISBN: 978-963-9821-21-7, Terjedelem: 591 oldal):
http://mek.oszk.hu/14800/14808/index.phtml

III/1 és III/2: A film szimbolikája – A kalandfilm formái (ISBN: 978-963-9821-22-4, Terjedelem: 674 oldal és ISBN: 978-963-9821-23-1, Terjedelem: 635 oldal):
http://mek.oszk.hu/14800/14809/index.phtml

IV/1: A film szimbolikája – Erőszak és erotika a filmben – Szexuálesztétika (ISBN: 978-963-9821-49-1, Terjedelem: 654 oldal)
IV/2: A film szimbolikája – Erőszak és erotika a filmben – Biopoétika (ISBN: 978-963-9821-50-7, Terjedelem: 531 oldal):
http://mek.oszk.hu/14800/14810/index.phtml

A film szimbolikája többek közt a következő helyeken lévő könyvtárakban olvasható: ELTE BTK; ELTE TáTK; ELTE PPK; ELTE Egyetemi Könyvtár; ELTE SEK (Szombathely); SZFE; Corvinus – Egyetemi Könyvtár; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem; Magyar Képzőművészeti Egyetem; Budapesti Metropolitan Egyetem; Zsigmond Király Egyetem; Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar; Károli Gáspár Református Egyetem BTK – Bod Péter Könyvtár; Kodolányi János Főiskola; Magyar Nemzeti Filmarchívum; Színháztudományi Intézet; MTA könyvtár; KIA könyvtár; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár; Debreceni Egyetem – Bölcsészettudományi és Természettudományi Könyvtár; Eszterházy Károly Egyetem – Tittel Pál Központi Könyvtár (Eger); Kaposvári Egyetem; Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum; Nyíregyházi Egyetem; Pázmány Péter Katolikus Egyetem – BTK és TTK Könyvtára (Piliscsaba); Pécsi Tudományegyetem – Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont; Szegedi Tudományegyetem – Klebelsberg Kuno Könyvtár; Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (Gödöllő); Babeş-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár / Cluj-Napoca) – Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár; Partium Keresztény Egyetem (Nagyvárad / Oradea); Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Csíkszereda / Miercurea Ciuc, Kolozsvár / Cluj-Napoca, Marosvásárhely / Târgu Mureş); Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (Szabadka / Суботица); Selye János Egyetem Tanárképző Kar (Komárom / Komárno); Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem (Nyitra / Nitra); II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász / Берегове); debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár; dunaújvárosi József Attila Könyvtár; egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár; hatvani Ady Endre Könyvtár; kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár; kecskeméti Katona József Könyvtár; miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár; nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár; nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár; pápai Jókai Mór Városi Könyvtár; soproni Széchenyi István Városi Könyvtár; szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár; szekszárdi Illyés Gyula Megyei Könyvtár; székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár; szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár; szabadkai Városi Könyvtár (Суботица).

A film szimbolikájáról többek közt itt olvasható cikk:
http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=11245

kiraly_jeno_a_(mai)_film_szimbolikaja_9_kotet_es_masok

A mai film szimbolikája a fentebbi könyvsorozat legújabb darabja, a szerző még egy további, lezáró kötetet kezdett készíteni, mely a forradalmi filmről szól, ebből 3 fejezet készült el, a tervezett borító:

kiraly_jeno_a_film_szimbolikaja_a_tarsadalmi_valtozas_szimbolumai_borito

A film szimbolikája első hat kötetének megjelenésekor a kaposvári mozgóképes diákok plakátokat és reklámfilmet készítettek hozzá (a plakátok Gyuricza Barbara munkái, a videó Kneipp Dávidé):

kiraly_jeno_a_film_szimbolikaja_plakat01

kiraly_jeno_a_film_szimbolikaja_plakat02

kiraly_jeno_a_film_szimbolikaja_plakat03

kiraly_jeno_a_film_szimbolikaja_plakat04