Rockzenekarok a globalizációról

Rockzenekarok és a globalizáció

U2

Bono, a U2 együttes tagja régi jeles támogatója a Jubileum 2000 nevű nemzetközi civil szervezetnek. Körbeutazta a világot a szervezet által folytatott kampány elősegítése érdekében, mióta nyilvánosan is bejelentette támogatását 1999 januárjában. Ezrekhez csatlakozott az 1999 júniusában, Kölnben tartott G7 csúcstalálkozó alkalmával kialakított élőláncban, továbbá személyes látogatásokat tett, hogy fejlődő országok adósságainak elengedéséről tárgyaljon Clinton elnökkel és Tony Blair miniszterelnökkel. Ez év júniusában e-maileket küldött szét, melyekben felhívta rajongóit, hogy e-mailezzenek közvetlenül a G7 vezetőinek, és szólítsák fel őket cselekvésre Okinawában.

Bono nemrég azt nyilatkozta a rádióhallgatóknak, hogy a "Beautiful Day" című új kislemezét a Jubileum 2000-ben végzett munkája inspirálta. A Rádió 1-nek interjút adván a kislemezről, amely az 1997-ben megjelent "Pop" című album után most következő új U2 albumban szerepel, a banda énekese a következőket mondta: "Tűz van ebben a zenében – boldoggá tesz, hogy kihoztam valamit a jubileumos emberekkel való munkámból – és a jogos düh, nevezzük annak, amiből nagyszerű rock and roll-t lehetett csinálni."

Majd így folytatta: "Benne van a levegőben, hogy valami történik, és ez szerintem ebből fakad." A U2 rajongói láthatják őt és zenekarát felvétel közben a U2 honlapján: www.u2.com – amely egyelőre nem igazán forgalmas. A honlapon található egyik kijelentésben a zenekar a következőket mondja: "A következő hetekben, az információs társadalomnak köszönhetően, a rajongók világszerte láthatják, hogy végzi el a U2 az utolsó simításokat az új albumán."

Bono hozzáteszi: "Bárki letöltheti vagy feltárcsázhat egy zeneszámot, de van abban valami varázslat, hogy három zenész és egy diszlexiás összejön és játszik egy szobában."

Radiohead

Thom Yorke, a Radiohead tagja zenekara honlapját használja arra, hogy nyilvánosságra hozza legkeserűbb támadását a nyugati politikusok ellen, akik képtelenek megoldani a Harmadik Világ adósságának kérdését.

A G8 vezetők (a világ leghatalmasabb országainak vezetői) a 2000. július 23-án Okinawában tartott csúcsértekezleten visszatáncoltak az adósság elengedésétől. Ellenük intézett támadásában Yorke dühöngött: "Hogy fogsz tudni aludni…? Mit fogsz mondani a gyerekeidnek?"

Éles kirohanást intézett azon döntésük ellen is, miszerint az adósságcsökkentésnél fontosabb a Harmadik Világ technológiai felzárkóztatása. Honlapján egy égő laptop látható a következő szavakkal: "Ez semmit nem ér, míg el nem engeded az adósságot." A kép egy a Jubileum 2000 aktivisták által az okinawai csúcson szervezett tüntetésről származik.

Yorke felháborodott üzenete a kép alatt a következő: "Nem tudod megenni a *** web-et. Ez a szabad piac egy gyilkos. Csak magadat okolhatod, és te tudod ezt. Milyen jövőt vársz? Gondolod, hogy elsétálhatsz tiszta kézzel, fehér kesztyűben? Gondolod, hogy megszűnik a baj? Hogy fogsz tudni aludni? Mikor a dolgok rosszra fordulnak, hogy fogod kimagyarázni magad? Mit mondasz a gyerekeidnek?"

Yorke az egyik legélesebb hangú a zenei csillagok között abban az erőfeszítésben, hogy a nyugati vezetők oldják meg az adósságválságot. Gyakran rámutatott, hogy bár sok adósságot fizettek vissza, a magas kamatlábak akadályozzák a világ néhány legszegényebb országát a fejlődésben.

E hó elején csatlakozott a U2-tag Bono-hoz, Ewan McGregorhoz, Ali G-hez és több más hírességhez. Együttesen felhívást intéztek a lakossághoz, hogy küldjenek e-maileket a vezetőknek, melyekben kérik őket, hogy a G8 csúcstalálkozón ne csak a retorika szintjén, hanem ténylegesen is tegyenek valamit az adósság eltörlése érdekében.

Insurge

Sok olyan zenekar van, amelyek radikálisak és dühösek a korai albumukban, aztán elpuhulnak. Az Insurge nem tartozik közéjük, még az új albumuk címe (Globalizáció) is összhangban van azzal, hogy ők igenis folytatják és még mindig dühösek.

"Mi elutasítottuk "zenének és politikának ezt a fajta nem összekeverését" – mondta Chris Dubrow, a zenekar énekese a Green Left Weekly című lapnak egy nappal azután, hogy a Sydney-i Excelsior szállodában lezajlott lemezük bemutatója. "Egyébként is csak duma az egész. A mainstream nagyon is politikai, azt közli, hogy az élet csak a fogyasztásról szól. Tenni akartunk valamit ez ellen."

Az új album határozottan jó. Hadakozó és szenvedélyes, darabokra szaggatja az intézményeket, akármilyen formában jelennek is meg: az olimpiát ("Sydney 2000 Toxic Sludge"), a fosszilis tüzelőanyagokat ("Talk of the Sun"), a "szabad kereskedelmet" ("Winners"), a politikusokat ("Power") és a közgazdászokat ("Economist King").

"A globalizáció témájára egy-két éve álltunk rá, amikor a fogalom még nem volt olyan közismert" – mondja Dubrow. "De utána következtek a Seattle-i és washingtoni tüntetések és az egész világ elkezdett beszélni róla. Mi azt akartuk mondani, hogy a globalizáció, a technológiai és telekommunikációs forradalom kikerülte a harmadik világot, az egész csak CNN-hatás volt. A média kikerülte az igazi témákat, és amit mi kapunk, az a hollywood-i verzió."

Nyilvánvaló, hogy a zenekar foglalkozik a Harmadik Világ sorsával: az album egyik legfeltűnőbb kislemezében található a következő: "Szóval úgy gondolod, hogy 300 dollárt ér egy élet a Harmadik Világban/ meg fogunk téged alázni, széttaposunk/ Boldog Születésnapot Union Carbide".

Dubrow szerint szándékosan foglalkoznak ilyen ügyekkel. "A széles értelemben vett baloldal érdeklődése helyi és országos témákra összpontosul. Amit mi mondunk, az az, hogy a globális rendszert kell tekinteni. A legkirívóbb bűntettek a harmadik világban vannak: Nyugat-Pápuában, a Fülöp-szigeteken, bányatársaságok és hasonlók körében."

Nyilvánvaló az elhivatottságuk az aktivisták bátorítására. Az albumon megtalálható például a himnusz a direkt környezetvédelmi cselekvéshez, "Lock On" ("kapcsolj rá, az akaratod erős / kapcsolj rá, nem lehet nem megtenni/kapcsolj rá, olyan jól szórakozunk/kapcsolj rá"). Az érdem nemcsak a zenei kollaboránsoké és a barátoké, de Noam Chomsky-é, a Reclaim the Streets-é és "a srácé, aki mindenhova felírja, hogy 'fogd be és vásárolj'". Az album megtalálható öt tőkeellenes aktivista csoport honlapja is.

Dubrow azt mondja, hogy az új album feltöltötte energiával a zenekart. A Globalizáció, az első album, amit a zenekar három éve készített, egy nem várt csoda. "Mind úgy gondoltuk, hogy az ötletek majd csak összejönnek, de nem. Eredetiek és progresszívek akartunk lenni, viszont nem tudtunk igazán nekünk tetsző dolgokat írni".

Néhány újabb tag, a dalszerzés új, közös megközelítése és egy kis politikai inspiráció-többlet, úgy tűnik, megtette a hatását. A hangnem kemény, hangos és gyors, de van benne egy kis innovatív keverés és programozás, ami modern és csiszolt hangzást ad. Sean Burnett és Daryl Sims, a két ütőhangszeres, jól játszanak együtt, kitűnő hatást produkálnak.

(Fordította: Orbán Gábor)