88. szám | (2010 Tél)

Aligha lehet napjainkban fontosabb elméleti feladat a globális kapitalizmus működésének sokoldalú feltárásánál – miközben idehaza hódít a romantikus antikapitalizmus, a „hülyék szocializmusa". A tőkerendszer-ellenes baloldal helyi lehetőségeit a globális fejlődés nagymértékben meghatározza – e számunk cikkeiből ez az egyszerű(nek tűnő) következtetés adódik, Mészáros István új könyvének (Társadalomszerkezet és tudatformák) fejezetéből vagy Slavoj Žižek nagyívű tanulmányából éppúgy, mint a lokális környezetvédelem és ökológia kritikáival foglalkozó írásokból. A húsz évvel ezelőtti rendszerváltással foglalkozó „évad" lezárásaként közölt tanulmányok is azt húzzák alá, hogy a helyi és nemzetközi fejlemények erős összekapcsoltságának elemzése nélkül a fordulat következményei nem értelmezhetők. Az alapkérdés a tulajdon kérdése volt, amely a nemzetközi tőkerendszer törvényei alapján „oldódott meg".
A tőkerendszer egyetemes szemléletű elemzése jól használható a sok millió ember életére kiható játék, a labdarúgás „fejlődésének" megértéséhez is. A nemzetközi üzletnek a legalitás és a bűnözés keretei közé illeszkedő fejleményei között a határok elmosódtak. Végül felhívjuk a figyelmet kulturális rovatunk nagyszabású Arszlanov-tanulmányára: olyan Bulgakov-értelmezéssel áll elő, amely a nagy írót integrálja az antikapitalista és antisztálinista rendszerkritikai szellemiségbe.
Tartalomjegyzék
 1. Mészáros István : Társadalomszerkezet és tudatformák
 2. Slavoj Žižek : Permanens gazdasági szükségállapot
 3. Minqi Li : Kapitalizmus, klímaváltozás és fenntarthatóság – Alternatív forgatókönyvek az Egyesült Államok, Kína és a világ számára
 4. Szigeti Péter : A magyarországi újkapitalizmus természete és helye a világrendszerben
 5. Krausz Tamás : Tézisek a rendszerváltás történeti értelmezéséhez
 6. Agárdi Péter : Kulturális trendek és műveltségfelfogások az évtizedfordulón
 7. Viktor G. Arszlanov : A Mester és Margarita újraértelmezéséhez – Az arisztophanészi derű
 8. Tütő László : Környezetvédő-e a gyermekgyilkos?
 9. Varga Zsuzsa : Honnan hová jutottunk?
 10. Fábry Ádám : Politikai gazdaságtan „osztály” nélkül
 11. Krausz Tamás : 2000 szó a fociról. A globális kapitalizmus és a futball négy tételben
 12. Gerald Hödl : Futball és globalizáció
 13. Rákóczi István : Vitorino Magalhães Godinho életpályája
 14. Immanuel Wallerstein : A világgazdaság felfedezése
 15. Magalhães Godinho Vitorino : A tegnapból a mába – és mi lesz holnap?