79. szám | (2008 Ősz)

Az éhínség a kibontakozó nemzetközi pénzügyi és hitelválság körül­ményei között újabb embermilliók életét fogja követelni, az éhínséget csökkentő segélyprogramok pedig még inkább politikai manipulációk eszközévé válnak. Kevesen tudják, hogy az élelmiszerárak emelkedése újabb 75 millió embert taszított az éhezési küszöb alá, s ezáltal a Föld alultáplált népességének becsült létszáma 2007-ben 923 millió főre nőtt. Más természetű, de hasonlóan fontos problematika, hogy a tőke­rendszer visszaéléseivel szembeni küzdelem világméretű gyengesége Magyarországon a fiatalság magatartásában is kifejeződik. E jelenség megnyilatkozásait vizsgálja egy izgalmas szociológiai tanulmány, amely a baloldali és szélsőjobboldali kritikai attitűd forrásain gondolkodik el. Egy másik terjedelmes és figyelemre méltó írás a hazai választói maga­tartás osztálymeghatározottságairól szól. Végül két cikk foglalkozik Karl Marx 150 éve megírt monumentális Nyersfogalmazványa, a Grundrisse recepciótörténetével és mai jelentőségével.

Címlapkép: Az 1980-as év Wold Press Fotója: Mike Wells (Nagy-Britannia): Éhező fiú és egy misszionárius. Uganda, Karamoja tartomány 1980 áprilisa.

Tartalomjegyzék
 1. Tütő László : Az egy párt is sok volt – Húsz éves a Baloldali Alternatíva Egyesülés
 2. Wiener György : Osztályhelyzet és választói magatartás a rendszerváltás után (1989-2006)
 3. Szalai Erzsébet : Visszavágó múlt és megosztó jövő – Fiatal baloldali-, zöld- és szélsőjobboldali aktivisták a mai Magyarországon
 4. Mészáros István : A közösségi rendszer és az önkritika elve
 5. Immanuel Wallerstein : Hová tart a világ?
 6. Benyik Mátyás : Dollárosítás, eurósítás és pénzügyi instabilitás?
 7. Tütő László : Hogyan nem védelmezzük államunkat?
 8. Walden Bello : Hogyan készül az élelmiszerválság?
 9. Alexander King, Anette Groth : Aki az élelmet uralja …
 10. Marcello Musto : A Grundrisse terjesztése és fogadtatásavilágszerte. Fejezet a marxizmus történetéből
 11. Marcello Musto : Marx jelentősége napjainkban, 150 évvel a Grundrisse megírása után – interjú Eric Hobsbawmmal